UA-155754361-1 2789330041356196
 

Microbioom deel 2: hersengezondheid en mentale weerbaarheid

Aanvang:
Dinsdag 10 november 2020 20:00 uur
Einde:
Dinsdag 10 november 2020 21:30 uur

Inschrijven voor deze activiteit is niet meer mogelijk.

Belangrijk: U wordt eerst gevraagd een account aan te maken als u die nog niet heeft. De inschrijving is pas compleet zodra u een bevestiging van betaling heeft ontvangen. 

We hebben allemaal wel eens een “gut feeling” of onderbuikgevoel. Achter deze lichamelijke reactie lijkt meer waarheid te zitten dan we in eerste instantie zouden vermoeden. Onze hersenen en darmen communiceren namelijk voortdurend en tweezijdig met elkaar.

De hersenen sturen niet alleen signalen naar de darm, omgekeerd stuurt de darm ook signalen “naar boven”, naar de hersenen. We noemen dit de darm-hersen-as. Deze communicatie gebeurt onbewust door een verbinding  tussen het centrale zenuwstelsel van de hersenen met het enterale zenuwstelsel van de darm. Recent is aangetoond dat onze darmbacteriën deze communicatie beïnvloeden en daarmee wellicht ook onze stemming en gedrag. De hoge comorbiditeit tussen stressgerelateerde psychiatrische symptomen zoals angst en depressie en verschillende chronische darmaandoeningen wijst op een rol van de intestinale microbiota in de darm-hersen-as.

In deze scholing zal er volgens de huidige inzichten worden ingegaan op hoe de darmmicrobiota de hersenfunctie en dus mentale gezondheid kunnen en niet kunnen beïnvloeden. Het doel is om zorgprofessionals nieuwe inzichten te geven zodat zij na afloop van de scholing in staat zijn om zelf een goede opvatting te vormen wanneer zij informatie over dit onderwerp ontvangen/tegenkomen. Tevens zullen mogelijke therapeutische benaderingen, zoals het gebruik van probiotica, worden besproken.

Doelgroep:

Artsen, praktijkondersteuners, verpleegkundigen en diëtisten.

Kosten:

€35,- voor leden van Arts en Leefstijl en leden van Winclove, €50,- voor niet-leden.

Accreditatie:

2 punten bij KNMG* (ABC1, huisartsen), Kwaliteitsregister V&VN en Verpleegkundig Specialisten Register

1,5 punt bij ADAP* (dietisten)

In aanvraag bij: 

NVvPO (praktijkondersteuners)

*Voorwaarde is dat je live aanwezig bent tijdens het webinar.

Spreker:

Prof. dr. Robert-Jan Brummer is als professor in gastroenterologie en klinische voeding, leider van het Nutrition-Gut-Brain Interactions Research Centre, alsmede als vice-rector aan Örebro University, Zweden betrokken  en verantwoordelijk voor het universiteits-brede Food&Health Programme. Tevens is hij klinisch actief in het Universitair Ziekenhuis van Örebro. In zijn research ligt het focus op hoe voeding en darmmicrobiota zowel darm als hersengezondheid kunnen beïnvloeden.

 

 

Partner:

Dit webinar is een samenwerking tussen Vereniging Arts en Leefstijl en Winclove.