Het Microbioom: invloed op het immuumsysteem en de darm-brein-as

Aanvang:
Maandag 9 november 2020 20:00 uur
Einde:
Maandag 9 november 2020 21:30 uur

  Inschrijven  

In deze scholing vertelt gezondheidswetenschapper Karen Koning je meer over het microbioom. Ze gaat uitgebreid in op de rol die darmbacteriën spelen binnen het immuunsysteem en binnen de darm-hersen-as.

Na afloop van dit webinar heb je antwoord op de vragen:

  • Wat is het microbioom? Wat is de rol van deze bacteriën?
  • Hoe beïnvloeden deze bacteriën de integriteit van de dunne darm, het immuunsysteem en de darm-hersen-as? Wat kan dit betekenen voor patiënten met allergieën of depressieve klachten?
  • Hoe kun je de bacteriën zelf positief beïnvloeden?
  • Wat is de invloed van medicatie op bacteriën en de mogelijke rol van probiotica?
  • Wat is het belang van de eerste 1000 dagen?

Kosten:

€35,- voor leden van Arts en Leefstijl en leden van Prelum, €50,- voor niet-leden.

Accreditatie:

1 accreditatiepunt bij V&VN (verpleegkundigen) en Verpleegkundig Specialisten Register (VSR).

Accreditatie in aanvraag bij KNMG* (ABAN, artsen),

*Voorwaarde is dat je live aanwezig bent tijdens het webinar.

Spreker:

Deze scholing wordt gegeven door Karen Koning. Dr. Catherina J. M (Karen) Koning, heeft gezondheidswetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Maastricht. Na het behalen van haar Master in 2001 is zij kort werkzaam geweest als onderzoeksassistent bij het academisch angst centrum , PMS Vijverdal waar ze onderzoek heeft verricht naar de mogelijkheden van deep brain stimulation in patiënten met therapieresistente OCD.  

In 2002 is zij begonnen aan haar promotieonderzoek “The effect of probiotics on the intestinal microbiota and immune parameters after treatment with antibiotics” waarvoor zij gedetacheerd werd bij de onderzoekschool  NUTRIM (Nutrition and Translational Research in Metabolism) van de Universiteit van Maastricht/Mumc+ en werkzaam was binnen de afdelingen Medische Microbiologie en Maag-Darm-Leverziekten. In 2010  resulteerde dit in het verschijnen van haar proefschrift en het behalen van de doctorstitel.

Daarnaast heeft zij van 2008 t/m 2010 binnen de afdeling Maag-Darm-Leverziekten onderzoek verricht naar het effect van een multispecies probiotica op viscerale hypersensitiviteit bij IBS patiënten.

Momenteel is dr. Koning werkzaam bij Winclove Probiotics als hoofd educatie en senior scientist. In deze functie is zij verantwoordelijk voor het vertalen van marktkennis/behoefte in wetenschap en vice versa en het verspreiden van wetenschappelijke kennis betreffende de rol van de microbiota in ziekte en gezondheid en de (on)mogelijkheden van probiotica. Als zodanig geeft zij zowel nationaal als internationaal geregeld lezingen en workshops voor een breed publiek.

Partner:

Dit webinar is een samenwerking tussen Vereniging Arts en Leefstijl en Prelum