Bewegen als Medicijn

Aanvang:
Dinsdag 2 februari 2021 19:00 uur
Einde:
Dinsdag 2 februari 2021 20:30 uur

Belangrijk: U wordt eerst gevraagd een gratis account aan te maken als u die nog niet heeft. De inschrijving is pas compleet zodra u een bevestiging van betaling heeft ontvangen.

Bas van de Goor presenteert het programma de ‘Nationale Diabetes Challenge’ (NDC) waar mensen met (pre-)diabetes worden uitgedaagd om in beweging te komen met als doel hun leefstijl en kwaliteit van leven te verbeteren. De NDC is in 2019 door het RIVM als erkende beweeginterventie geregistreerd. Gedurende de Nationale Diabetes Challenge is er grootschalig onderzoek verricht naar de effecten van het wandelen, door onder andere prof. dr. Henk Bilo.

Door meer te bewegen voelen mensen met diabetes type 2 zich energieker, neemt hun gewicht af en kunnen ze met minder of geen medicatie toe. Tijdens deze scholing worden de wetenschappelijke en praktische onderbouwing van bewegen belicht.

Onderwerpen die tijdens deze scholing aan bod komen zijn:

  • Wandelen is behandelen: hoe pak je dat aan?
  • Wat zijn de beweegrichtlijnen?
  • De rol van de leefomgeving
  • De resultaten t.a.v. somatiek,  welbevinden en zelfmanagement

Kosten:

€35,- voor leden van Vereniging Arts en Leeefstijl
€50,- voor niet leden
€15,- voor VGZ- en studentleden. 

Accreditatie:

2 punten bij KNMG (ABAN, artsen)*, NVvPO (praktijkondersteuners), V&VN (verpleegkundigen) en keurmerk Fysiotherapie

*Voorwaarde is dat je live aanwezig bent tijdens het webinar.

Sprekers:

Bas van de Goor is oud Olympisch volleyballer en directeur van de BvdGF. De foundation brengt sinds 2006 mensen met diabetes in beweging naar een betere kwaliteit van leven. Hiervoor is het programma / de beweeginterventie de ‘Nationale Diabetes Challenge (NDC)’ opgericht. Sporten is voor iedereen goed, maar voor mensen met diabetes soms best ingewikkeld, terwijl het juist voor deze groep heel veel positieve effecten heeft, bijvoorbeeld op hun bloedsuikerwaardes en hun medicijngebruik. Door het organiseren van sportieve activiteiten informeert de stichting mensen over deze effecten. De achtergrond, de ervaringen van de BvdGF en de ervaring van Bas die zelf diabeet is, worden besproken.

Bas van de Goor, oprichter en directeur Bas van de Goor Foundation

​Kasper Janssen is sportarts, leefstijlarts, spreker en powernap specialist. Hij was de laatste jaren werkzaam voor verschillende sportbonden, en was onder andere als teamarts van de roeibond op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Hij heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in slaap en herstel voor welzijn en prestaties van sporters en werknemers. Zo is hij eigenaar van Nap@Work, dat bedrijven adviseert en workshops geeft over powernappen op het werk. Ook schreef hij De powernapparadox; Hoe een simpel dutje je beter laat presteren. Daarnaast heeft hij een eigen sportmedische praktijk DeSportarts in Utrecht. Als lid van de Exercise is Medicine werkgroep van de Verenging voor Sportgeneeskunde richt hij zich op beweging als medicijn, een belangrijk onderdeel van de leefstijlgeneeskunde.

sportarts Kasper Janssen, De Sportarts.nl

 

Samenwerkingspartner:

Deze scholing wordt georganiseerd in samenwerking met VGZ en OCE Nijmegen