UA-155754361-1 2789330041356196
 

Pak hypertensie aan - theorie

Aanvang:
Maandag 8 maart 2021 20:00 uur
Einde:
Maandag 8 maart 2021 21:30 uur

Belangrijk: U wordt eerst gevraagd een gratis account aan te maken als u die nog niet heeft. De inschrijving is pas compleet zodra u een bevestiging van betaling heeft ontvangen. 

Let op: Deze scholing heeft een vervolg op maandagavond 15 maart. Hiervoor moet u zich apart inschrijven via deze link.

Een vast terugkerend onderdeel van ons spreekuur: hypertensie. Nieuw of al bekend, makkelijk te behandelen of heel lastig, met of zonder medicatie. Het is ook niet verwonderlijk dat we hier dagelijks mee bezig zijn; ongeveer 3 miljoen Nederlanders kampen met hypertensie. En een hoge bloeddruk komt zelden alleen. Het is de sluipschutter dit jaren zijn kans ligt af te wachten voordat hij toeslaat in de vorm van een cardiovasculair event.

Bij het overgrote deel van onze patiënten wordt niet één specifieke oorzaak voor de hoge bloeddruk gevonden, maar is er sprake van een combinatie van factoren. Veel van deze factoren zijn te herleiden naar een ongezonde leefstijl. Te weinig bewegen, te veel zout inname, overgewicht, roken, slecht slapen, stress.

Het goede nieuws is dat leefstijl beïnvloedbaar is en naast de hypertensie ook andere cardiovasculaire risicofactoren gunstig beïnvloed.

Het slechte nieuws is dat we dit sterke instrument in de praktijk nog veel te weinig inzetten.

Deze scholing helpt je om leefstijlinterventies meer op de voorgrond te zetten bij de behandeling van hypertensie. Zodat onze patiënten minder of zelfs geen medicatie nodig hebben.In deel één gaan we in op de fysiologische link tussen leefstijl en hypertensie en bespreken we welke leefstijlinterventie je kunt inzetten, met concrete vertalingen naar de praktijk.

Let op: deze scholing heeft een vervolg deel 2, welke je alleen kunt volgen als je hebt deelgenomen aan deel 1. Voor deel 2 dien je je apart in te schrijven.

Kosten:

€35,- voor leden, €15,- voor studentleden en €50,- voor niet-leden, per avond.

Accreditatie:

1 punt bij KNMG (artsen, ABAN)* en NVvPO (praktijkondersteuners).

*Voorwaarde is dat je live aanwezig bent tijdens het webinar.

Spreker:

Ik ben Tamara Aipassa, interventiecardioloog met passie voor de leefstijlgeneeskunde.

Het hart en de bloedvaten hebben mijn aandacht vanaf vroeg in de opleiding geneeskunde getrokken. Het besluit cardioloog, en dan specifiek interventiecardioloog, te worden was dan ook makkelijk gemaakt. De logica, de interventie mogelijkheden, de spoed situaties, de chronische begeleiding, dat maakt mijn vak mooi.

Maar hoe meer kransslagaderen ik dotterde, hoe meer het gevoel me bekroop dat ik niet alleen aan het einde van de ziekte aderverkalking wilde werken. Ik wilde ook daar zijn voordat de ziekte begon, bij de preventie.
Leefstijlgeneeskunde is complementair aan de technische behandelingen in mijn vak. Maar deze combinatie vraagt bewustwording, tijd en aandacht. Van zorgverleners en patiënten.

Het is mijn motivatie de leefstijlgeneeskunde meer naar de voorgrond te brengen, zodat ik kan voorkomen dat iemand (nogmaals) bij mij op de katheterisatiekamer komt voor een dotter.